Poučno i zabavno

21. Zagrebački filmski festival: KinoKino i PLUS od 6. do 12. listopada 2023. godine

 • <em>Valdova priča</em>, red. Roberto Bueso

  U sklopu Zagrebačkoga filmskoga festivala i ove su godine bila dva hvalevrijedna programa po pet filmova: za osnovce – KinoKino i PLUS za srednjoškolce. KinoKino bio je natjecateljski, a PLUS nije, te su se oba održala u kinima MSU i Kinoteka, s tim da su dva iz programa za srednjoškolce bila dostupna samo online. Svi su filmovi bili i zabavni i poučni, primjereni njihovom uzrastu, s time da su preporučljivi i odraslima, cijeloj obitelji.

  KinoKino nije više zaseban festival od ove godine nego, osim kao dio ZFF-a, donosi u kina diljem Hrvatske filmove za djecu. Stoga i ove očekujemo u kinima. Istina, već su dva bila prije prikazivana – norveški Kraljica plesa i španjolski Valdova priča (ili Milosti puna, kakav je naziv originala i na internetskim platformama). Tri su filma premijerno prikazana: austrijsko-njemački Nove Franzove dogodovštine, nizozemski Okhvalabok i njemački Moj život kao Lotta. Filmovi imaju dobru i kompaktnu i dramaturgiju i režiju te ritam, uz simpatičnu djecu kao glumce, zabavni su i poučni, te su doista dobar primjer kakvi trebaju biti filmovi za osnovnoškolce. Peteročlani dječji žiri, iako je rekao da su im svi filmovi bili odlični, pobjednikom je proglasio i nagradu dodijelio filmu Valdova priča. Kako kažu: „Film donosi istinitu priču koja nas je istodobno zabavila, nasmijala i ganula“.

  <em>Nove Franzove dogodovštine</em>, red. Johannes Schmid

  Nove Franzove dogodovštine drugi je dio iz serijala o dječaku Franzu, čiji je prvi dio lani prikazan na festivalu KinoKino. Isto se temelji na nizu knjiga o tome junaku, jako popularnih u Austriji. Možda bi bilo dobro da se knjige prevedu i na hrvatski jezik pa da i naša djeca uživaju u dogodovštinama maloga detektiva, koji tijekom ljetnih praznika u Beču s prijateljima ponovno rješava slučaj susjede kradljivice. Naravno, uz puno zabuna, zabave i dobrohotnosti.

  <em>Moj život kao Lotta</em>, red. Martina Plura

  Komedija Moj život kao Lotta vodi školski razred na izlet na otok Amrum na Sjevernom moru, te ima iznimno lijepu fotografiju. Na tom putovanju događaju se i pomalo mistične stvari, ali uz puno humora, zabave, rješavanja problema, novih prijateljstava, zaljubljenosti i ljama koje se ondje zateknu.

  Ipak, najsnažniji je i najživotniji film nizozemski Okhvalabok o prijateljstvu i putovanju dviju djevojčica u Pariz. One imaju problema sa sluhom i žive i školuju se u posebnom internatu. Stječu prijatelje, ali i žele biti jednake s drugima bez obzira na slušnost i govor…

   <em>Okhvalabok</em>, red. Nicole van Kilsdonk

  Program PLUS donio je filmove ozbiljne životne tematike, koji su za mlade na prelazu u odraslu dob. Tri su igrana filma prikazana u kinima – Morska iskra, Delegacija i Kung fu lav, a dva su bila samo online – dokumentarni Futura i hibridni znanstveno-fantastični Sve će se promijeniti

  Belgijsko-nizozemska drama Morska iskra prikazana je i ljetos u Puli među hrvatskim manjinskim koprodukcijama, jer je hrvatski Nukleus film pridruženi koproducent. Vrlo je lijepo snimljen u belgijskom gradu Ostendu na Sjevernom moru. Ribolov i jedrenje odrednica su njegova stanovništva. No more je katkad izvor tuge zbog pomorskih nesreća koje se odraze na cijele obitelji. Kako prihvatiti gubitak najbližih i koliko dugo to negirati da bi se konačno moglo prepustiti procesu zacjeljivanja, prikazuje lik 12-godišnje Lene. Film vrlo dobro daje karakterizaciju likova nekoliko djece i odraslih koji na različite načine tuguju.

  <em>Morska iskra</em>, red. Domien Huyghe<em>Delegacija</em>, red. Asaf Saban

  Nizozemsko-kineski Kung fu lav otkriva obiteljske odnose i želju mladih koji treniraju kung fu, vještinu koja će ih naučiti disciplini, vladanju sobom i dobrim odnosima prema drugima, životnim mudrostima, kako bi bili dobre osobe te gradili prijateljstvo. Sve to čini dinamično, napeto i vješto režirano.

  Izraelsko-poljsko-njemački film Delegacija najozbiljniji je u programu. Premijerno je prikazan na Berlinalu, na festivalu u češkom Zlinu proglašen je najboljim filmom za mlade, a na festivalu u Jeruzalemu nagrađen je za najbolji scenarij i glumački ansambl. Običaj je da učenici završnih razreda srednjih škola iz Izraela idu na putovanje u Poljsku i vide mjesta holokausta. Posebice se prati troje prijatelja – Frisch, Nitzan i Ido – čiji su likovi dobro profilirani. Na njih jako utječu doživljaji u Poljskoj, povijest koja djeluje na sadašnjost. S njima ide i Frischov djed koji je preživio holokaust i koji im o tomu pripovijeda. Najsnažniji dio jest kada Frisch Poljacima moli na hebrejskom, a Nitzan uzima cipelu. No oni vole i zabavu kao i svi mladi…

  <em>Kung fu lav</em>, red. Froukje Tan

  Talijanski dokumentarac Futura djelo je troje redatelja, premijerno prikazan u Cannesu u programu 15 dana autora. Oni idu po cijeloj Italiji i razgovaraju sa srednjoškolcima, studentima i radničkom mladeži o tomu kako vide svoju budućnost. Tu do izražaja najviše dolazi njihov socijalan status koji ih određuje. Mladi uviđaju probleme i vrlo je malo nade u bolju budućnost, što zabrinjava.

  <em>Futura</em>, red. Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher

  Hibridni znanstveno-fantastičan film Sve će se promijeniti također govori o mladima, i to iz budućnosti, iz 2054. godine. U taj distopijski igrani dio umetnute su naoko dokumentarne scene govora mnogih znanstvenika i mislilaca, među kojima je i Wim Wenders, a sve je zaokruženo pripovjedačicom koja čita bajku. U toj neobičnoj strukturi filma tema je ekologija, biljni i životinjski svijet koji je uglavnom nestao. Da bi došli do uzroka, troje mladih idu na  put u prošlost. I shvaćaju da su naše 2020-e godine prekretnica za ekološke promjene.

  <em>Sve će se promijeniti</em>, red. Marten Persiel

  © Marijana Jakovljević, FILMOVI.hr, 17. studenog 2023.

   

Piše:

Marijana
Jakovljević

kritike i eseji