Uspjeh dvaju koprodukcijskih filmova za djecu

KinoKino – Filmski festival za djecu; Zagreb, od 28. rujna do 2. listopada 2022.: natjecateljski filmovi

 • <em>Kapa</em>, red. Slobodan Maksimović

  Nakon pandemijske dvije godine, kad se održavao istodobno sa ZFF-om, ponovno se KinoKino – Filmski festival za djecu, održao samostalno, i to u zagrebačkom kinu Kinoteka. Sedmo izdanje donijelo je sedam igranih dugometražnih filmova, od kojih su dva u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji i oba su nagrađena. Izvrstan Ljeto kada sam naučila letjeti, doista daleko najbolji i najzreliji od svih filmova, dvostruki je pobjednik. I stručni žiri odraslih i dječji žiri proglasili su ga najboljim. Nagradu publike dobio je slovenski film Kapa, kojim je festival otvoren. Ljeto… se već prikazuje posvuda i nanizao je mnogo nagrada i o njemu se već puno pisalo, a Kapa stiže u hrvatska kina u studenome.

  Sve su to kvalitetni filmovi za osnovce i njihove roditelje, jer su obiteljski odnosi i problemi uvijek dio filmske priče. Zrcaljenje njihovih prikrivenih loših odnosa ili nedostatka prisutnosti roditelja jako utječe na djecu, a kako se ona s time nose ili rješavaju, motiv je u filmovima. Usto, pojavljuje se uvijek i motiv vršnjačkoga zlostavljanja, ali to nije glavna tema ni u jednom od prikazanih filmova. No dobar je to podsjetnik na taj, nažalost, čest problem u stvarnosti.

  <em>Ljeto kada sam naučila letjeti</em>, red. Radivoje Andrić

  Valja naglasiti da dobrih filmova za djecu i mlade nema puno, pa su organizatori odlučili da će od iduće godine KinoKino postati cjelogodišnji program. Skorašnji Zagrebački filmski festival imat će dva slična programa – jedan za osnovnoškolce, istoga naziva KinoKino i isto u Kinoteci, te drugi za srednjoškolce – PLUS, koji će biti online.

  Nizozemski znanstveno-fantastični film Kapetanica Nova, jedini je koji je bio na festivalu KinoKino i bit će na ZFF-u, te u programu ZFF putuje. Na festivalu KinoKino bio je još jedan ZF-film, danski Moj brat robot. Međutim, to su najslabiji filmovi upravo zbog fabule u koju su filmaši ubacili djeci teže pojmljive tobože znanstvene genetske motive i dramaturški ih loše izveli, što sve djecu više može zbuniti negoli zabaviti, a sigurno ne poučiti.

  <em>Moj brat robot</em>, red. Frederik Nørgaard

  Nagrađeni bajkoviti film Kapa redatelja Slobodana Maksimovića u hrvatskoj koprodukciji, topao je i dirljiv. Progovara o teškim životnim situacijama, ali jako pojednostavljeno i primjereno djeci. Radnju smješta u Badnju noć. Najbolji je Gaj Črnič koji uvjerljivo tumači glavni lik, dječaka Erika s nadimkom Kapa, tiho i bolno prenoseći emocije. On je u domu za nezbrinutu djecu, gdje podnosi maltretiranje vršnjaka. Za Božić želi ići roditeljima, ali stjecajem okolnosti odlazi u bogatu obitelj s razmaženom kćerkom Lučkom (Kaja Podreberšek). Ta dva različita svijeta isprepleću se u potrazi za Djedom Božićnjakom, u nenadanoj pustolovini u kojoj će spoznati i naučiti životne lekcije, ali se i promijeniti. U filmu igra i hrvatski glumac Frano Mašković. Prikazuje se sinkroniziran na hrvatski jezik. To najmlađima olakšava praćenje, ali bilo bi bolje da je ostao izvorni jezik s titlovima. Sinkronizacije igranih filmova nisu uspješne.

  <em>Kapetanica Nova</em> (<em>Captain Nova</em>), red. Maurice Trouwborst

  Njemački film Noćna šuma redatelja Andréa Hörmanna je jako dobra drama i pustolovina. Tematski i filmski vrlo je zreo, te primjeren i vrlo zanimljiv i za mlade i odrasle. Ima izvrsnu fotografiju, dječaci su odlični glumci, a sve je produkcijski dobro i zahtjevno ostvareno, poput filmova za odrasle. To je drama, napetica i pustolovina u potrazi za ocem i legendarnom špiljom u planini, u koju kreću dva najbolja prijatelja Paul i Max na početku ljetnih školskih praznika. Oni žive u planinskom selu, a potraga se odvija u prekrasnom šumskom krajoliku, na rijeci i u uskom dugom prolazu ka špilji, obavijenoj misterijom. Max stalno ima usporedbe s popularnim filmskim likovima, ali i prikriva loš odnos s ocem. Paul pak traži svojega nestaloga oca Thomasa koji je sklon maštanju, poticanju na ostvarivanje snova, pa stoga ima probleme s mentalnim zdravljem, što je tema o kojoj se u zadnje vrijeme puno govori.

  <em>Nočna šuma</em>, red. André Hörmann, Katrin Milhahn

  Još je jedan film snimljen u prekrasnoj prirodi. Riječ je o kraju ljeta u selu okruženom predivnim krajolikom, što lijepa fotografija prikazuje u svoj raskoši boja, jezera, biljaka i – kukaca. To je obiteljski dirljiv, topao film iz Litve Srce leptira. Desetogodišnjaci se pripremaju za školu, imaju svoje tajne, neslaganja i prijateljstvo koje će se ipak razviti, kao i prihvaćanje. Svi oni imaju određenu bol u srcu i duši zbog obiteljskih odnosa. No dječak Juozapas ima doista bolesno srce, vrlo rijetku bolest, te se zbog toga osamljuje. U napuštenoj kući uzgaja raznovrsne kukce pa ga nazivaju „kralj kukaca“. Tu njegovu tajnu otkriva djevojčica Rugile koja se doseljava u selo, a bavi se baletom. Tada uz dosta humora počinju važne promjene.

  <em>Srce leptira</em>, red. Inesa Kurklietytė

  Za najmlađe osnovnoškolce dobar je i zabavan njemačko-austrijski film Franzove dogodovštine. Scenarij je napisan na temelju uspješnoga serijala knjiga austrijske spisateljice Christine Nöstlinger. Toliko je film ondje popularan da se upravo snima nastavak Nove Franzove dogodovštine. Doista je devetogodišnji dječak Franz, koji živi u Beču, jako simpatičan i pokretač pustolovina u koje se upušta s najboljim prijateljima, ujedno i susjedima, s kojima je u razredu – djevojčicom Gabi i dječakom Eduardom. A u filmu je vješto uklopljen suvremen motiv influencera koje djeca bez kriterija slijede. To se događa i Franzu, najnižem u razredu, koji bi silno želio biti poput odrasla muškarca i biti popularan u razredu. No uskoro će morati birati između popularnosti i iskrenoga prijateljstva.

  <EM>Franzove dogodovštine</EM>, red. Johannes Schmid

  Taj je film, zajedno s belgijsko-nizozemsko-njemačkim filmom Moj tata kobasica prikazan i na Festivalu prava djece. A potonji će biti prikazan i na ZFF-u, u sklopu KinoKina.

  U svakom slučaju, kvalitetnih filmova za djecu na kinoprogramu nedostaje, pa je svaki film s festivala dobrodošao. Usto, tematski su vrlo korisni i za odrasle, u cilju izgradnje sretnih obitelji zdravih međusobnih odnosa.

  Uskoro slijedi i izbor najboljega europskoga filma za mlade, dodjela Nagrade mlade publike, o kojoj će odlučiti djeca od 12 do 14 godina iz 42 europske zemlje, u organizaciji Europske filmske akademije.

  © Marijana Jakovljević, FILMOVI.hr, 24. listopada 2022.

Piše:

Marijana
Jakovljević

kritike i eseji