Topao portret filmske ikone i začetnika globalne kung-fu groznice

Shannon Lee: Bruce Lee: Budi voda, moj prijatelju (Životna mudrost mojeg oca), Planetopija d.o.o., Zagreb, 2021.

 • Bruce Lee (1940-1973) kulturološka je, pop i filmska ikona, zvijezda akcijskih kung-fu filmova koji su sedamdesetih polučili doslovnu, globalnu kung-fu groznicu (U zmajevu gnijezdu, 1973; Na zmajevu putu, 1972; Zmajeva šaka, 1972), a svojim filmskim radom nastavlja inspirirati i danas (mostarska skulptura iz 2005., amaterski filmovi kultnog Bore Leeja).

  Bio je ne samo breakthrough-inaugurator novog filmskog podžanra i Jeet Kune Do hibridnih borilačkih vještina, odnosno posljedično i šire percepcije prihvaćanja Azijaca u holivudskoj industriji, nego i – manje je poznato, intelektualac i holistički filozof itekako svjestan neodvojivosti tijela i duha, koji je shvaćao borilačke discipline kao produkte i metafore pojedinčevog usredotočenog truda na putu spiritualnog samoostvarenja.

  Njegov cjeloživotni rad na sebi kroz oblikovanje tijela jednako kao i uma kroz obrazovanje i duhovnu praksu, ostavio je dokumentiranima u obličju bilješki, razmišljanja, zapisa, a sve te spoznaje i uvide artikulirano i pitko uobličila je i široj publici prezentirala u formi knjige njegova kći Shannon Lee, i sama glumica i učiteljica borilačkih vještina.

  Poznat kao Mali zmaj (Siu loong), Lee je – sažeto bi se moglo reći, promovirao ugledanje na – vodu, odnosno građenje osobine fluidnosti u životu – prilagodljivosti, živosti. Voda, naime, teče, pronalazi zaobilazni put, prolazi i kroz samu prepreku. Lee je smatrao da ni sam život nije ni krut ni programiran te da čovjek mora prihvatiti i dopustiti sve životne izazove i iznenađenja, na nevolju gledati kao na učitelja i prijatelja, biti prilagodljiv, nezaustavljiv i riječju – prirodan. Neke su od njegovih misli: „Dobar život je razvoj, a ne bivanje u mjestu. On je smjer, nije odredište“; „Ljudi moraju rasti u teškim izazovima, inače nemaju poticaj za razvijanje vlastitih sposobnosti kako se nositi sa svijetom“; „Ne dopustite da um postane grabežljiv ili ljepljiv, ne trudite se smjestiti um u jednu točku nego neka ispuni cijelo tijelo i slobodno teče“; „Ako ikad izjavite da ste dosegli vrhunac, onda vas očekuje samo silazak“; „Ako nešto smatrate nemogućim, učinit ćete to nemogućim.

  Pesimizam otupljuje alat potreban za uspjeh“; „Duhovna snaga volje uklanja sve zapreke“; „Dok živi, čovjek je mek i podatan. Kad umre, postaje krut. Podatnost je život, krutost smrt – govorili o tijelu, umu ili duhu. Budite podatni“. Bruce Lee uči da samoostvarenje znači dati izraz vlastitoj duši tj. podići vibraciju ljudskog bića, posegnuti za svojim najvišim potencijalima i to izražavati na najvišoj mogućoj razini – biti najostvarenija i najradosnija verzija sebe; odnosno smatra da svatko sam mora tragati za ostvarenjem i da to nikom ne može dati nijedan učitelj, da suprotno postojanju nije nepostojanje nego protupostojanje – odlučno odupiranje životu, te da u srcu uvijek treba zadržati žar jer je to prirodan nusproizvod trajnog rasta i ozdravljenja.

  Njegova filozofska promišljanja nadahnjuju i čitatelje potiču na promjenu, a Shannon Lee osim što daje topao portret svog oca te posljedično i čitave obitelji – majke i brata (nesretno stradala glumca Brandona Leeja), umješno barata brojnim, u formi coaching lekcija i instrukcija aranžiranim temama, kojih se knjiga dotiče na dvjestotinjak stranica u deset poglavlja, odnosno prezentno štiti i promovira naslijeđe vlastita oca koje predstavlja bogatu kulturno-duhovnu ostavštinu čovjeka koji je uvijek nanovo pozivao na pražnjenje uma od predrasuda, osuda, prosudbi, ali i očekivanja i racionalizacija i čiji je introspektivni etos istinski inspirativan životni putokaz.

  © Katarina Marić, FILMOVI.hr, 25. veljače 2022.

Piše:

Katarina
Marić