Problemske društvene teme

19. Zagreb film festival (14. – 21. studenoga 2021): program Ponovno s nama

 • <em>Amira</em>, red. Mohamed Diab

  Redovit program ZFF-a jest Ponovno s nama, u kojem se prikazuju filmovi autora čiji su se prvijenci ili drugijenci našli prijašnjih godina u glavnom programu. O pobjedniku i dobitniku nagrade Zlatni bicikl odlučuje publika. Ove su godine gledatelji nagradili egipatski film Amira redatelja Mohameda Diaba, dobitnika Zlatnih kolica 2016. godine za debitantski film Sukob. Ako bi se pokušala pronaći nit koja bi spajala ovogodišnje filmove u tom programu, bile bi to problematične ili problemske društvene teme koje otkrivaju socijalnu situaciju u državama, drame snimljene vrlo različitim filmskim poetikama i estetikama.

  U programu Ponovno s nama je i rumunjski film ovjenčan Zlatnim medvjedom u Berlinu, Baksuzno bubanje ili bezumni pornić poznatoga redatelja Radua Judea, čiji su gotovo svi dosadašnji filmovi prikazani na ZFF-u. Ono što je zanimljivo jest da je ujedno manjinska hrvatska koprodukcija zahvaljujući Kinorami i producentici Ankici Jurić Tilić. Upravo je u toj kategoriji nagrađen ljetos u Puli. Nakon uvodnih šokantnih scena slijedi vrlo inteligentna, zanimljiva, sarkastično-duhovita analiza općega licemjera u državi, u kojoj bi se lako mogle ogledati i ostale europske zemlje, te snimljena s mnogim obilježjima pandemijske krize. Glavna glumica Katia Pascariu bila je u Zagrebu i kao članica žirija za glavni program i kao voditeljica radionice.

  <em>Baksuzno bubanje ili bezumni pornić</em>, red. Radu Jude

  Prikazan je i dobitnik nagrade Grand prix u Cannesu, iransko-francuska drama Heroj dvostrukog oskarovca Asghara Farhadija. On i dalje secira i pokazuje situaciju u Iranu, otkrivajući uvijek nešto novo, prikriveno patrijarhalnom tradicijom. Takva tradicija uzrok je što scenaristički (a i opći je dojam) sve djeluje mutno, nejasno dokraja, s lakim promjenama dobrog i lošeg, pada i uspona. Gluma je dobra, a režija vrlo vješta. 

  Drama Nemirni belgijskoga redatelja Joachima Lafossea već je četvrti njegov film koji je prikazan na Zagrebačkom filmskom festivalu. Ove godine bio je i dio programa ZFF putuje, pa ga je mogla vidjeti i publika diljem Hrvatske. Njegovi su filmovi vrlo dobro promišljene i snimljene drame o važnim trenutcima u obiteljskom životu, složenosti međuljudskih odnosa, ali i o ljubavi koja gotovo uvijek ima snagu naći najbolje rješenje. Nemirni se temelji na istinitu iskustvu samoga redatelja. Naime, odrastao je uz bipolarnog oca i zna kako takva bolest stvara složenu obiteljsku dinamiku te koliko utječe na sve, a posebice dijete. No Lafosse pristupa temi vrlo otvoreno, inteligentno, suosjećajno, unoseći vedrinu koliko je god moguće. Ponajviše prikazuje međusobnu ljubav i podršku tročlane obitelji: oca slikara Damiena s takvom bolesti, brižnu majku restauratoricu Leïlu i njihova sedmogodišnjega sina Aminea. Međutim, trenutci Damienove bolesti različito počinju utjecati na suprugu i sina, pa film i iz njihove vizure prikazuje promjene u obitelji.

  <em>Nemirni</em>, red. Joachim Lafosse <em>Najgora osoba na svijetu</em>, red. Joachim Trier
  <em>Heroj</em>, red. Asghar Farhadi

  I norveški redatelj Joachim Trier dobro je poznat hrvatskoj publici. Njegov film Najgora osoba na svijetu treći je koji je radnjom smješten u Oslo i jedan od najboljih na ZFF-u. Ovoga puta je riječ o drami s dosta elemenata romance i humora koja prikazuje sazrijevanje mladih u 21. stoljeću. Pronaći sebe i svoje mjesto u društvu, poslu, ljubavi, obitelji nije lako. U tom traganju je lik djevojke Julie koja ima veze s jednim starijim i jednim mlađim muškarcem. A jedna od iznimno redateljskih dobrih scena jest njezino trčanje prema voljenome, u kadru gdje je sve ostalo zamrznuto, nepokretno.

  Valja još reći da je i ove godine u isto vrijeme i u sklopu ZFF-a održan Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino. Natjecalo se sedam dugometražnih igranih filmova za osnovce, a čak četiri su proglašena najboljima. Stručni žiri odraslih nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći. Dječji peteročlani žiri nagradio je njemački Ulja Funk na zadatku,a posebno priznanje dodijelio je sjajnom finskom filmu Još samo malo. Danskom filmu Busterov svijet pripala je nagrada publike.

  © Marijana Jakovljević, FILMOVI.hr, 20. prosinca 2021.

Piše:

Marijana
Jakovljević

kritike i eseji