Povratak naraciji

Animafest Zagreb, Svjetski festival animiranog filma, Zagreb, 7.-12. lipnja 2021.; nagrađeni kratkometražni filmovi

 • <em>Noćni autobus</em> (<em>Night Bus</em>), red. Joe Hsieh

  Animafest Zagreb, Svjetski festival animiranoga filma donio je oko 350 filmova – od onih za djecu, za obitelji, do onih isključivo za odrasle gledatelje. Među njima su i 23 kratkometražna hrvatska filma, te posebna i raznovrsna tematska skupina Ljubav. Kratkometražni filmovi od osnutka Animafesta prisutni su na festivalu, te je i najviše takvih natjecateljskih i nenatjecateljskih programa. U njima se mogla vidjeti velika raznolikost uporabe animacijskih tehnika, raskoš poetika i estetika, kolorita, uporabe glazbe, ali i zamijetiti povratak naraciji. Naime, više je filmova imalo narativnu, fabularnu strukturu u kojoj je bilo i simboličkih i metaforičkih i inih stilskih odrednica, a manje onih koji su se zadržavali samo na ideji pretočenoj u metafizičko prikazivanje.

  Hrvatski filmovi naših animatora bili su zastupljeni i u drugim kategorijama – od dječjeg (uvijek prisutna Ivana Guljašević Kuman s edukativnim crtićima, ovoga puta s filmom Crni vuk, bijeli vuk) i studentskog programa do Velikog natjecanja kratkometražnog filma i VR animacije. U Veliko natjecanje ušla su čak tri naša filma: The Raft Marka Meštrovića,Vidiš li ih ti? Bruna Razuma i Roda Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova. U VR natjecanju bila su dva hrvatska filma – Dislokacije braće Veljka i Milivoja Popovića te Aqualia Vladislava Kneževića. Zamijećeno je kako je ove godine među hrvatskim filmovima bilo i nekoliko animiranih glazbenih spotova, među kojima se ističe Ljubav Martine Meštrović.

  <em>The Raft</em>, red. Marko Meštrović<em>Roda</em>, red. Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov
  <em>Maalbeek</em>, red. Ismaël Joffroy Chandoutis

  U Velikom natjecanju kratkometražnih filmova Grand prix pripao je uistinu zasluženo tajvanskom filmu Noćni autobus (Night Bus) nezavisnog redatelja Joea Hsieha, nastalom u nezavisnoj produkciji. Taj 20-minutni animirani film zanimljiva je napetica satkana od kriminalnih radnji i odnosa ljudi u autobusu, tamnog kolorita koji završava plameno. Razrađen je izvrsno, s dobrom dramaturgijom i svim elementima koje može imati i cjelovečernji film.

  Nagrada Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće dodijeljena je francusko-belgijskom umjetniku Ismaëlu Joffroyu Chandoutisu za film Maalbeek. Doista je riječ o filmu koji otvara vrata novim kreativnim nadahnućima kojima oblikuje teške motive i teme, vrlo dojmljivo, sugestivno, ali i melankolično, tužno, tragično. Točkasti, vizualno zanimljiv pristup spaja s dokumentarističkim prizorima protkanima osobnim viđenjima, te stvara kontrapunkt. Eksplozija u metrou u briselskoj postaji Maalbeek i djevojka Sabine koja je ondje bila, okosnica su radnje.

  <em>Četvrti zid</em> (<em>Divare Chaharom</em>), red. Mahboobeh Klaee

  Iranski film Četvrti zid autorice Mahboobeh Klaee, vrlo zanimljiv duhovit uradak sačinjen od više tehnika, vrlo eksperimentalan, govori o obitelji i međusobnim odnosima, željama, ali i zarobljenosti prostora i uma. Dobio je nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije.

  Najbolji studentski film stigao je iz Poljske, a nastao je stop-animacijom u Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Lodzu, te je dobitnik nagrade Dušan Vukotić. Riječ je o animiranom filmu Ovdje sam (I'm Here) Julije Orlik, koji i potresno i realno govori o brizi za bolesnu stariju osobu te o bolnom osjećaju gubitka voljene osobe.

  <em>Ovdje sam</em> (<em>I˙m here</em>), red. Julia Orlik<em>Vidiš li ih ti?</em> (<em>Can You See Them?</em>), red. Bruno Razum
  <em>Odraz</em> (<em>Reflejo</em>), red. Juan Carlos Mostaza

  U Natjecanju hrvatskoga filma, stručni sud je najboljim proglasio animirani film Vidiš li ih ti? (Can You See Them?) Bruna Razuma. Nastajao je dugo, stop-animacijom i drugim tehnikama, a po autorovim riječima vrlo je osoban. Dječak, lik u filmu, pokušava vratiti vrijeme i promijeniti tijek jednog događaja. Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu Roda Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova. Tomu je filmu pripala i nagrada publike Mr. M. Nastao je u 2D animacijskoj tehnici, jednostavnim crtežom, uglavnom crno-bijelim. Prikazuje duhovito i začudno odnos i odraz života rode na muškarca i ženu.

  Peteročlani dječji žiri najboljim filmom i pobjednikom Natjecanja filmova za djecu proglasio je španjolski animirani film Odraz (Reflejo) Juana Carlosa Mostaze, bez riječi, u 3D tehnici, u kategoriji 10 do 14 godina, te sa snažnom porukom i poukom. To je, kako je žiri istaknuo, film s jako bitnom porukom i temom često prisutnom u odrastanju, na koju valja obratiti više pozornosti. „Posljedice koje iskrivljen odraz u ogledalu ostavlja, utječu na naš unutarnji svijet koji je nešto najvrjednije što imamo“, naglasili su u obrazloženju. Dječji žiri je i ovoga puta pokazao zrelost i promišljanje o važnoj temi.

  <em>Otawamure</em>, red. Yoriko Mizushi

  U Natjecanju VR animacije pobjednik je japanski uradak Otawamure autorice Yoriko Mizushi. Fantastične interakcije ostvarene su u fantastično nježnim pastelnim bojama.

  © Marijana Jakovljević, FILMOVI.hr, 5. srpnja 2021.

Piše:

Marijana
Jakovljević

kritike i eseji