UKRATKO

listopad 2017.

 • 100 METARA

  (100 metros)

  biografska drama, red. Marcel Barrena

  uloge: Dani Rovira, Karra Elejalde, Alexandra Jiménez, Maria de Medeiros

  Španjolska, Portugal, 108 min, 2016, Blitz

   

  Naslov inspiriran motivirajućom osobnošću Ramóna Arroya, kojem je na vrhuncu karijere i naponu snage (kao 30 i nešto godišnjaku) dijagnosticirana nepredvidiva autoimuna bolest - multipla skleroza te o njegovoj bitci s istom, nije puka sentimentalna srcedrapateljna melodrama, kakve ponajčešće nalazimo u podžanru o invalidnosti; radije iznenađujuće duhovita (parcijalno čak i sportska) drama dobro postavljenih likova, vrsne međusobne suigre (poglavito između Danija Rovira i Karrae Elejaldea kao zeta i punca) i neforsirane emotivnosti.

   

   

  U OPASNOSTI

  (Unlocked)

  špijunski triler, akcija, red. Michael Apted

  uloge: Noomi Rapace, Orlando Bloom, John Malkovich, Michael Douglas, Toni Colette

  Velika Britanija, SAD, 98 min, 2017, Blitz

   

  Klišeizirana no pitka i vrlo gledljiva akcijska napetica puna općih mjesta, koja želi biti ženski Jason Bourne; špijunski triler o još jednoj generičkoj buntovnoj i samovoljnoj CIA-inoj agentici koja pokušava spriječiti biološki teroristički napad, a koji evidentno otvorenim završetkom tendira ka franšizi. Film je napučen zvijezdama u sporednim ulogama – od Johna Malkovicha i Michaela Douglasa do Orlanda Blooma i Toni Collette, što je još jedan plus za ljubitelje žanra, a nastupom se ističe dominantna Noomi Rapace u glavnoj ulozi (kao svojevrsna prolongirana Lisbeth Salander iz trilogije Milenij /Millenium/ iz 2009. godine).

   

   

  OBITELJSKA BANDA

  (Mes trésors)

  komedija, red. Pascal Bourdiaux

  uloge: Jean Reno, Reem Kherici, Camille Chamoux, Pascal Demolon

  Francuska, 91 min, 2017, Blitz

   

  Još jedna u nizu francuskih komedija koje u zadnje vrijeme preplavljuju domaća kina (Odjednom tata /Demain Tout Commence/ i Škrtica /Radin!/), eskapistička je i zabavna ultra-laganica o prekaljenom pljačkašu koji lažira svoju smrt te za posljednju pljačku i ujedno osvetu bivšem kolegi angažira svoje dvije otuđene kćeri koje ga dotad nisu upoznale. Mnogim postupcima evocirajući Nemoguća misija franšizu, film pruža opuštenu jednoiposatnu razbibrigu za nezahtjevne gledatelje, pri čemu treba istaknuti nastup Pascala Demolona kao glavnog negativca.

   

   

  OTO: ISTRAŽIVAČ DUBINA

  (Deep)

  animirana pustolovina, komedija, red. Julio Soto Gurpide

  glasovi: Sara Spinčić, Sanja Marin, Janko Rakoš, Ivana Bićan

  Španjolska, 92 min, 2017, Blitz

   

  Preživjela podvodna kolonija u futurističkoj postapokalipsi nađe se zarobljena pod velikom stijenom te troje tinejdžera - hobotnica, riba i rak, kreću na opasno putovanje oceanom kako bi doveli pomoć. Već premisa upućuje na (nažalost formulaičan) film ceste (u ovom slučaju morske vode); začuđujuće derivativan i neinventivan naslov koji besramno i očevidno kopira planetarno poznatu Potragu za Nemom (Finding Nemo, 2003) i ine dječje podvodne animirance (primjerice Sammyja na putu oko svijeta /Sammy's avonturen: De geheime doorgang/, 2010). Pastelnom koloritnošću i kawaii-likovima evocirajući kao ciljanu onu najmlađu publiku, ni tu ne ostaje dosljedan - grubim i lošim, sugestivnim šalama, naime, šalje dvosmislenu poruku.


  © Katarina Marić, FILMOVI.hr, 31. listopada 2017. 

   

Piše:

Katarina
Marić