UKRATKO

rujan 2017.

 • GORAN
  drama, triler, red. Nevio Marasović
  uloge: Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić
  Hrvatska, 90 min, 2016, Blitz

  Iznenađujuća mješavina skandinavskog preciznog asketizma (scenarist Norvežanin Gjermund Gisvold) i eskalirajućeg bergovsko-tarantinovsko-shakespeareanskog finala, sa spretnom gradacijom napetosti kroz kako snježno zamrlo i statično, nijemo okruženje, jednako i kroz opozitno supostavljanje naivne retro-šlagerske glazbe s mračnim psihama protagonista odnosno unošenje zlokobne komornosti u naizgled vedre događaje – večere, proslave trudnoće ili rođendana, Goran (trostrukog značenja – i slavensko i skandinavsko muško ime te reminiscencija na gorštaka, stanovnika planine) je svakako osvježavajuć naslov domaće filmske ponude, manama unatoč. U prvome se redu isto odnosi na loše i počesto neuvjerljive dijaloge te poneke slabe izvedbe (prvenstveno Janka Popovića Volarića) a i abruptivnost finalnog twista u odnosu na prethodni tok radnje te (ipak zanemariv) problem ritma zbog poduže uvodne ekspozicije.


  KOLIBA
  (The Shack)
  drama, fantasy, red. Stuart Hazeldine
  uloge: Sam Worthington, Octavia Spencer, Radha Mitchell, Graham Greene
  SAD, 132 min, 2017, Blitz

  Žanrovski switcher iz startnog trilera u fantasy-(melo)dramu, Koliba je new-age kršćanska alegorija o ožalošćenom ocu ubijene osmogodišnjakinje čiji se svijet mijenja nakon vikenda provedena u kolibi s multikulturalnim Trojstvom - shapeshifterskim Bogom, Isusom i translucentnim Svetim Duhom. Ipak, isuviše je sentimentalno-srcedrapateljna, nažalost monotona i nemaštovita (unatoč originalnoj premisi po bestseleru Williama P. Younga iz 2007) i nalik kakvom manipulativnom oprahovskom self-helpu, a nadasve nedorečena u vječnim pitanjima o božjoj prirodi i dobroti te istovremenom dopuštanju nepravdi spram nevinih i patnje u svijetu, na tragu ipak uspjelijeg Ja ću budan sanjati (What Dreams May Come, 1998) Vincenta Warda.


  ODJEDNOM TATA
  (Demain tout commence)
  drama, komedija, red. Hugo Gélin
  uloge: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Gloria Colston
  Francuska, Velika Britanija, 118 min, 2016, Blitz

  Žanrovski meandrirajuć i nedefiniran naslov, koji počinje kao komedija kako bi se pretvorio u dramu te finalno melodramu, o mladiću nespremnom na očinsku ulogu koja ga doslovno zaskoči kao grom iz vedra neba, remake je meksičkog naslova Upute nisu uključene (No se aceptan devoluciones, 2013) Eugenija Derbeza. Unatoč navedenom, riječ je o gledljivom crowd-pleaseru s dobro funkcionirajućim komičnim elementima i šteta je da nije nastavljeno u istom smjeru.  PALI ANĐEO
  (Fallen)
  fantasy, drama, red. Scott Hicks
  uloge: Addison Timlin, Jeremy Irvine, Harrison Gilbertson, Joely Richardson
  SAD, Velika Britanija, 91 min, 2016, Blitz

  Neskriveni epigon Sumrak sage, ali i švedske (najavljene trilogije) Krug (Cirkeln) Levana Akina (2015) te young adult fiction romana za mlade poput onih Aprilynne Pike (Krila, Čarolije, Iluzije), o junakinjama raspolučenima između dva podjednako neodoljiva, mahom nadnaravna udvarača, i Pali anđeo predstavlja tinejdžericu Lucindu neodlučnu među dva pala anđela. Djelo nedovršenog (i beskrajno nezadovoljavajuće otvorenog) kraja evidentno također evocira nastavke, no slabašnost mu je tolika da teško da bi ih moglo biti – počevši od posvemašnje nekarizmatične i apatične junakinje i više-manje mlakih izvedbi te cjelokupnog kopijine kopije dojma, odnosno demode i mlitave radnje.

  © Katarina Marić, FILMOVI.hr, 16. listopada 2017.

Piše:

Katarina
Marić