Pristupačno i elekventno

Green Eye – Nature Is Watching You / Priroda te gleda (1.-3. rujna 2017., Šibenik): Prije poplave (Before the Flood), red. Fisher Stevens • Green Eye – Nature Is Watching You / Priroda te gleda novi je filmski festival, ove godine održan prvi put, i to u Šibeniku od 1. do 3. rujna, a posvećen je promociji zaštite i očuvanja okoliša odnosno osvještavanja globalne publike o potrebi uspostavljanja što kvalitetnijih individualnih odnosa s prirodom, kao i o ekološkim izazovima s kojima se susrećemo u suvremenosti, i o tome progovara upravo preko odabranih filmskih naslova (primjerice, Sjeme: Neispričana priča (Seed: The Untold Story, 2016) Taggarta Siegela i Jona Betza, Utrka s izumiranjem (Racing Extinction, 2015) Louieja Psihoyosa ili Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti (How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can't Change, 2016) Josha Foxa) posvećenih navedenim temama (sve većem zagađenju, nužnosti smanjenja emisije stakleničkih plinova, prijetnji GMO hrane, izumiranju ugroženih vrsta).

   Najpoznatiji među njima svakako je dokumentarac Prije poplave (Before the Flood, 2016) Fishera Stevensa, mahom zbog činjenice da je osim u kinu i na televiziji, distribuiran i online, streamingom i inim platformama (čime je automatski postao najgledaniji dokumentarac National Geographica), ali i poteza u kojem je narator i domaćin upravo zvijezda kalibra Leonarda DiCaprija – oscarovac i aktivistički UN-ov ambasador mira.

  Eko-travelog o globalnom zatopljenju - koje nastaje zbog čovjekovih aktivnosti, u kojem brojni stručnjaci elaboriraju moguće katastrofalne posljedice koje bi isto moglo imati na budućnost planeta, film je prezentiran pregledno i pitko; domišljato vizualno i scenaristički uokviren Boschovim triptihom Vrta zemaljskih užitaka – kao proročanskom opomenom koja poput apokaliptičnog Demoklovog mača visi nad čovječanstvom nastavi li ignorirati upozorenja o važnosti zaštite Zemlje za buduće generacije.

  DiCaprio se s tom svrhom susreće s najutjecajnijim ljudima današnjice, poput Pape Franje ili Baracka Obame, pokušava progovoriti o korporativnim i političkim interesima, ali i putuje diljem svijeta – od Kine i Indije do Vatikana i Grenlanda (nazočeći posljedicama devastacija šuma, topljenja leda i slično), primjerice.  Ipak, globalno zatopljenje kontroverzno je pitanje koje ima i mnogo oponenata - koji ga smatraju medijskom manipulacijom, osmišljenom lansiranom prijevarom od strane elitističke mreže centraliziranih moćnika, kao i oprečnih diskreditirajućih znanstvenih studija (danski Nacionalni svemirski institut, švedski Arktički institut).

  Bilo kako bilo, Prije poplave - izražavajući (pomalo utopističku) ideju o savršenosti prelaska na sto postotno korištenje obnovljivih izvora energije, na pristupačan i elokventan način poziva i inspirira svoje gledatelje na što viši nivo intelektualnog sudjelovanja, empatične akcije i socijalne odgovornosti.

  © Katarina Marić, FILMOVI.hr, 4. rujna 2017.

   

Piše:


kritike i eseji