Ozbiljne namjere

Filmonaut, br. 9/2013, ur. Tamara Kolarić i Mario Kozina

  • Filmonaut, br. 9/2013, ur. Tamara Kolarić i Mario KozinaI deveti broj Filmonauta bavi se trendovima u svjetskom i hrvatskom filmu s naglaskom na art i alternativniju scenu, i to kako igranu jednako tako i eksperimentalnu, dokumentarnu ili animiranu; kratkometražnu jednako kao i dugometražnu. Tema broja je Europa, zastupljena sa šest tekstova. Tako primjerice Tamara Kolarić promišlja o čemu pričamo kad pričamo o suvremenoj Europi na filmskom platnu a Stipe Radić donosi tekst o suvremenom grčkom filmu i dužničkoj krizi. Uzlet grčke kinematografije dogodio se i odvija se unatoč a možda i zahvaljujući krizi, poručuje autor, te time pokazuje mogućnost otpora sineasta prema društvenoj apatiji i besparici.

    Atraktivnošću se pak posebno ističe prikaz dokumentarca Provaljujući Bergmana (Trespassing Bergman, 2013) Višnje Pentić u kojem osebujni suvremeni filmaši (primjerice Michael Haneke, Lars von Trier, Wes Anderson…), okupljeni u Bergmanovoj kući, komentiraju, kritiziraju ili iskazuju obožavanje prema njegovom djelu. U tekstu pak Petra Mitrića o europskim koprodukcijama, pedesetih i šezdesetih smatranim neprirodnim hibridima a koje procvat doživljavaju jačanjem globalizacije devedesetih, autor promišlja o njihovim utjecajima na nacionalne kinematografije europskih zemalja te autorsku slobodu, odnosno koja je uloga koprodukcija u razvoju kinematografija zemalja bivše Jugoslavije. Zanimljiv je i tekst Diane Robaš o podžanru eksploatacijskog filma nunsploatationu koji prikazuje život redovnica u samostanima predanima putenosti i spletkarenju.

    Deveti broj Filmonauta donosi i pet razgovora – onaj Philipa Hornea s „mudrim, ironičnim i filozofičnim“ Richardom Linklaterom, objavljen u magazinu Sight and Sound, potom razgovor Aleksandra Radovanovića s redateljem koji u opusu sadrži kako indie-naslove tako i blockbustere – Davidom Gordonom Greenom te Marija Kozine s filmskim redateljem kultne kazališne predstave Kauboji Tomislavom Mršićem. Tu su i dva intervjua s eksperimentalnim autorima – Marija Kozine s Beatrice Gibson, britanskom redateljicom nagrađivanog kratkog filma Tigrov um te Silvestra Milete s Daliborom Barićem – autorom kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova, spotova, festivalskih špica, instalacija, stripova i crtanih romana kojima je zajednička odrednica kolažiranje kulturnih artefakata u originalne cjeline. Tu je i stalna rubrika recenzija aktualnog, ne nužno repertoarnog filmskog zbivanja Retrovizor (sa obrađenim 21 naslovom). Sve u svemu, i ovim se brojem Filmonaut dokazao i potvrdio časopisom ozbiljnih namjera koji se rigidno i predano drži zadanog višeg cilja te ne podliježe prolaznom komercijalizmu i(li) senzacionalizmu.

    © Katarina Marić, FILMOVI.hr, 15. ožujka 2015.