Pravda, sloboda i represija

12. Human Rights Film Festival, Zagreb, Rijeka, 8. – 14. prosinca 2014.: Potraga za Felom (Finding Fela!), red. Alex Gibney

 • Potraga za Felom (Finding Fela!), red. Alex Gibney

  Potraga za Felom
  , (119 min, SAD, 2014), posljednji u nas prikazani film iznimno produktivnog američkog dokumentarista Alexa Gibneyja, osvrt je na lik i djelo u svijetu kultnog, u domovini i na matičnom crnom kontinentu široko popularnog nigerijskog glazbenika Fele Anikulapa Kutija (1938-1997), poznatog kao pionira i najvažnijeg predstavnika glazbenog smjera afrobeata. Nimalo čudno, Potraga za Felom ponuđena je u programu 12. HRFF-a, odnosno Festivala filmova o ljudskim pravima, jer je Fela Kuti i na pozornici i izvan nje, odnosno cjelokupnim načinom života, nepopustljivo prkosio korumpiranom nigerijskom režimu, vojnom i civilnom, i još mnogočemu što se kosilo s njegovim viđenjem pravde i slobode, a višekratno je bio izravnom metom političke represije.
  Potraga za Felom (Finding Fela!), red. Alex Gibney
  Priči o Feli Kutiju Gibney pristupa razmjerno uobičajenim htijenjem da u standardno trajanje cjelovečernjeg filma komprimira nesvakidašnje bogat život, od rođenja do smrti. Zahvaljujući vještini pripovijedačkog sažimanja, odnosno biranja izvadaka koji će najpreciznije, a opet dovoljno slikovito izreći bitno, Gibneyju kao malo kome polazi za rukom ostvariti cjelinu koja doista ostavlja dojam zaokruženog portreta lika i djela središnje figure. Dakako da tome nije uistinu tako, jer barem desetak zahvaćenih epizoda Kutina života malne napadno zaziva da iz njih izrastu cijeli novi dugometražni dokumentarci. Spomenimo tek neke, najočitije zametke mogućih priča, eseja ili istraživanja: to su okolnosti nastanaka određenih albuma ili pjesama, Felin spiritualizam, njegova poligamija, autoritarni odnos prema članovima grupe, osnivanje nezavisne komune koja je malne bila država unutar države, uhićenja, napad vojske na njegov dom. No, ovakva kakva jest, Potraga za Felom dinamično pulsira puna dva sata tijekom kojih ne iznosi tek kronologiju, nego živo dočarava vibrantnu energiju i neukrotivi individualizam protagonista kao i njegov značaj za bližu i dalju okolinu.
  Potraga za Felom (Finding Fela!), red. Alex Gibney
  Montiran gotovo skorsezijevskom brzometnošću, Gibneyjev film pregledno je organizirana bujica arhivskih slikopisa i svjetlopisa te svježih razgovora s Kutinim najbližim suradnicima, djecom i uglednim poklonicima, a rekonstrukcija je spretno poduprta isječcima iz gledanog i nagrađivanog, 2008. postavljenog off broadwayskog, a potom broadwayskog mjuzikla Fela! Billa T. Jonesa i Jima Lewisa koji također daju interpretacijski doprinos u nastojanju za razumijevanjem nigerijske ikone.

  © Janko Heidl, FILMOVI.hr, 31. siječnja 2015.

Piše:

Janko
Heidl

kritike i eseji