Snaga ljudskog duha

Kralj, red. Dejan Aćimović

 • Kralj, red. Dejan Aćimović

  Nakon što se s dva ostvarenja –Je li jasno, prijatelju? (2000) i Moram spavat', anđele (2007) – afirmirao kao redatelj dugometražnog igranog filma, glumac Dejan Aćimović zakoračio je i u vode dokumentarizma. Godine 2009. dovršio je srednjemetražni Hrabro i na rezultat o hrvatskom slijepom trkačkom paraolimpijcu Petru Bešliću, a ove godine i dugometražnog Kralja, o bacaču kugle Darku Kralju, stanovniku Grubišnog Polja koji je na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. sa svakim od pet uzastopnih bacanja oborio svjetski rekord.

  Kralj, red. Dejan AćimovićUnatoč tom kraljevskom postignuću i unatoč teškoj invalidnosti (nakon ranjavanja u raketiranju 1991. dvadesetogodišnjem interventnom policajcu Darku Kralju je iznad koljena amputirana lijeva noga) Kralj, kako ga portretira ovaj film, ono je što obično nazivamo običan, mali čovjek. Bolje rečeno, mali veliki čovjek. Ne samo zbog korpulentnosti i vrhunskih rezultata, nego zbog uzorite vitalnosti, blagosti, upornosti, brižnosti, nenametljivosti, zdravorazumske pomirenosti sa sobom i sa svijetom... ukratko, čestite ljudskosti očitovane u svemu što Kralj bilježi. Gledajući snimke Kralja u lovu, u igri s djecom, dok zimi ostavlja hranu za divlje životinje, dok ljeti uživa kupajući se u rječici, pri kolinju, u obiteljskom okružju, kao da gledamo svagdan nekog skromnog susjeda.

  Razlika je tek u tome što Kraljeva svakodnevica uključuje prilagođavanje ili popravke (nove) sportske proteze i treninge, no koji se održavaju bez sportskoga ili bilo kakvoga drugoga glamura, na izlizanoj ledini pored ceste ili na školskom igralištu, uz nadzor vrhunskog, ali isto tako posve nerazmetljiva trenera Ivana Ivančića. Riječ je o toploj ljudskoj priči koja bez prenemaganja iskazuje poštovanje prema jednom obično-neobičnom čovjeku i koja na produkcijski maloj skali, ali s velikom emotivnom snagom postiže upravo ono čemu, uglavnom kalkulantski, teže mnogi srednjestrujaški holivudski filmovi – pokazuje snagu individualnog ljudskog duha i osnažuje vjeru u smisao života.

  © Janko Heidl, FILMOVI.hr, 13. prosinca 2012.
  Kralj, red. Dejan Aćimović

Piše:

Janko
Heidl

kritike i eseji