Amerika u Francuskoj

7. međunarodni filmski festival u Rimu (Festival Internazionale del Film di Roma), 9. - 17. studenoga 2012.: Populaire, red. Regis Roinsard  • U programu izvan konkurencije Međunarodnog filmskog festivala u Rimu ležernošću se izdvojila francuska romantična komedija Popularan (Populaire). Rose Pamphyle živi s ocem udovcem, vlasnikom seoske trgovine. Zaručena je za sina lokalnog mehaničara te se doima predodređenom za miran život kućanice. No, to nije život za kojim Rose žudi. Kada otputuje u Lisieux u Normandiji, gdje šef osiguravajuće tvrtke Louis Echard raspisuje natječaj za tajnicu, intervju za posao ne prolazi dobro, ali Rose otkriva svoj poseban talent – tipkanje nevjerojatnom brzinom. Echard joj nudi posao uz uvjet pristupanja daktilografskom natjecanju. Trenira je da postane ne samo najbrža u pokrajini već je dovodi i u borbu za svjetsku titulu. Ipak, kako to uvijek biva, ljubav prema natjecanju i adrenalinu razlikuje se od same ljubavi, što će dodatno zamrsiti odnose među glavnim likovima. Rose je mlada entuzijastica koja vjeruje u ljubav i uspjeh, dok je Louis primarno koncentriran na posao jer je već u prošlosti doživio svojevrstan ljubavni poraz zbog kojeg se teško odlučuje ponovno prepustiti emocijama.

    Populaire je fantastično dotjerana i snimljena, solidno odigrana, ali i pomalo plitka romantična komedija koja premda napravljena u Francuskoj nedvojbeno na nišanu ima američku publiku. Radnja je smještena u kasne pedesete godine prošlog stoljeća, ima razvoj radnje tipičan za američke filmove te se čak dijelom i odvija na američkom tlu. Iako je teško povjerovati u pojedine dijelove radnje, sveukupni dojam koji Populaire ostavlja na gledatelja daleko je od ravnodušnog kakav bi bio svojstven za šablonsku romantičnu komediju. Film ipak objedinjuje nekoliko ljubavnih priča te kvalitetno obrađuje socijalnu problematiku ruralnih područja, status žene u društvu te odnos poslodavca i radnika, što će mu sigurno dati na vrijednosti u očima zahtjevnijih gledatelja.

    Kod završne ocjene filma najproblematičnije su komičarske sposobnosti Romaina Durisa, tumača glavnog muškog lika. U ključnim komičnim situacijama Duris nije uspio glumački ispuniti očekivanja gledatelja. Pokušaj kompenzacije tog nedostatka  komični je podzaplet temeljen na etničkoj pripadnosti koji se proteže kroz čitav zadnji dio filma. „America is for business, France is for love.“ rečenica je koju je redatelj odlučio naglasiti na kraju filma, no čini se ipak kako je francuska ljubav prema filmu ipak platila danak proboju na američko tržište.

    © Vlaho Arbulić, FILMOVI.hr, 17. studenog 2012.

Piše:

Vlaho
Arbulić

kritike i eseji