Ljubav u doba rata

7. međunarodni filmski festival u Rimu (Festival Internazionale del Film di Roma), 9. - 17. studenoga 2012.: Natrag u 1942. (Yi Jiu Si Er), red. Feng Xiaogang; Snajperist (Le guetteur), red. Michele Placido  • U Konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Rimu kineski redatelj Feng Xiaogang predstavio je svoj film Natrag u 1942, (Yi Jiu Si Er) povijesni spektakl snimljen s budžetom od 33,6 milijuna dolara u kojem oskarovac Adrien Brody igra ulogu novinara koji istražuje pozadinu stradavanja civila u kineskoj pokrajini Henan 1942. godine. Redatelj je odabrao tu crticu kineske prošlosti jer je suša u vrijeme japanske invazije Kine te godine odnijela 3 milijuna života (za usporedbu, to je oko polovine broja stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu u Europi).

    Film je dojmljiv prikaz tame ljudske sudbine i topline ljudskosti. Govori o obiteljskim odnosima, prioritetima unutar zajednice, ali i seksualnosti u ratnim okolnostima. Jasan je u stavu prema odnosu psihološke i egzistencijalne patnje – ljudska želja za ljubavlju jača je od straha od pogibije. Ova filmska priča temeljena na istinitim događajima ni jednog gledatelja ne može ostaviti ravnodušnim, osobito u epskom prikazu velikog zbijega i stradanja milijuna nedužnih ljudi. Specijalni efekti, fascinantni krajolici i odlična gluma gurnuli ovaj film u prvi plan ovogodišnjeg festivala u Rimu.

    S nestrpljenjem se iščekivao francuski kriminalistički triler Snajperist (Le guetteur) talijanskog redatelja Michelea Placida. Priča je to o bandi pljačkaša koja se tijekom obračuna s policijom izvuče iz ruku policajca Matteija zahvaljujući njihovu snajperistu. Međutim, jedan je član bande ozbiljno ranjen, što ih natjera da promijene planove te stupe u kontakt s naizgled mirnim i povučenim liječnikom s kojim pristaju dijeliti plijen. Pošto Mattei organizira detaljnu potragu za bandom, svaki član postaje spreman napraviti sve za slobodu...

    Karakteristično za Placida, i ovaj triler ima snažan politički kontekst. Redatelj je na konferenciji za novinare iznio i razloge sudjelovanja na tom projektu naglasivši kako se ne smatra iznimno darovitim redateljem, nego samo profesionalcem koji je odradio ponuđeni posao (spomenimo da je film snimljen s budžetom od 14 milijuna eura i već prodan u 22 zemlje svijeta). Producent i redatelj istaknuli su potrebe za promjenama u talijanskoj kinematografiji naglasivši kako je u Italiji jako teško raditi žanrovske filmove te možda treba i educirati publiku kako bi im takvi filmovi bili primamljiviji. Placidova kći Violante, koja je glumila u Snajperistu, smatra pak da problem talijanskog filma leži u cjenovnoj nepristupačnosti kino karata. Stavimo li sve pozadinske probleme na stranu, film definitivno zadovoljava najviše standarde kriminalističkog trilera. Mračan je, neizvjestan i lukavo razrješen, što se pokazalo kao prava formula za uspjeh.

    © Vlaho Arbulić, FILMOVI.hr, 17. studenog 2012.

Piše:

Vlaho
Arbulić

kritike i eseji