Splet tajanstvenih događaja

58. Festival igranog filma u Puli, Nacionalni program, Pula, 9. - 23. srpnja, 2011.: Koko i duhovi, red. Daniel Kušan

  • Koko i duhovi, red. Daniel Kušan

    I drugoga dana nacionalnoga programa 58. Festivala igranog filma u Puli velikim su ekranima dominirala djeca. No, dok je u Lei i Dariji Branka Ivande tragična i istinita priča o djeci ispričana s odraslim gledateljstvom na umu, cjelovečernji debi Daniela Kušana, Koko i duhovi (90 min., Hrvatska, 2011.), utemeljen na istoimenu romanu redateljeva oca Ivana (obojica su i scenaristi filma), izvorno objavljenom 1958, ponajprije cilja na mlađe uzraste.

    Riječ je o prvom filmu iz producentski (Kinorama) hvalevrijedno ambiciozno planiranog petodijelnog serijala prema već desetljećima popularnom štivu za djecu iz pera Ivana Kušana s bistrim i odvažnim osnovnoškolcem Ratkom Milićem Kokom kao glavnim junakom: Uzbuna na zelenom vrhu (1956), Zagonetni dječak (1963), Koko u Parizu (1972) i Ljubav ili smrt (1987).

    Smješten u Zagreb s početka osamdesetih, Koko i duhovi i izvedbeno-stilski izbjegava suvremene poteze, odnosno nenametljivo nastoji slijediti put nevidljive režije i umjerenog ritma kojim su se generalno kretali klasičnije zamišljeni filmovi ovdašnje kinematografije nastali u tom razdoblju te uredno i pregledno, uz obilnu pomoć bogate i sugestivne glazbe Dinka Appelta, ispričati zgodu o tome kako su Koko (Antonio Parač) i njegova družina (Kristian Bonačić, Nina Mileta, Filip Mayer i Ivan Maltarić) razmrsili splet tajanstvenih događaja vezanih uz smrt staroga Vinceka (Predrag Vušović), donedavnog vlasnika novog stana njegove obitelji (Ozren Grabarić i Dijana Vidušin).  

    Janko Heidl, FILMOVI.hr, 17 srpnja 2011.

Piše:

Janko
Heidl

kritike i eseji