Da se ne zaboravi

20. Dani hrvatskog filma, Zagreb, 4. – 9. travnja 2011.: Dokumentarni filmovi (2)

 • Ratni reporter, red. Silvestar Kolbas

  Petu večer DHF-a, odnosno drugu večer dokumentarnog programa, obilježili su dokumentarci koji su se mogli pogledati u programu nedavnog ZagrebDoxa, a i neki na prošlogodišnjem, poput Sela bez žena Srđana Šarenca. Film koji se svakako izdvojio, a i ranije smo pisali o njemu kao o iznimnom ostvarenju koje nadilazi tematski okvir kojim se bavi i uspijeva zagrabiti dublje u metanarativni bunar, film je Ratni reporter Silvestera Kolbasa čija autobiografska priča spaja intimno propitkivanje i povijesni okvir događaja koji su obilježili autorov život devedesetih godina. Razrušeni Vinkovci u grubim novinarskim snimkama s prvih crta bojišnice i melankolične, sjetne fotografije djetinjstva na tim istim ulicama prije rata sukobljavaju se na više razina i istovremeno sugeriraju osobni terapeutski predznak filma, ali i univerzalno razmišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i mijeni stvarnosti koja se događa (ne)ovisno o nama. To je film koji udara na prvu loptu, ali i drugu i treću, ovisno o gledateljevoj spremnosti da mu se i kasnije u mislima vrati i pokuša pronaći sve skrivene ključeve koje je autor (ne)svjesno sakrio u njegovim kadrovima.
  Poplava, red. Goran Dević
  Poplava Gorana Devića dokumentarni je esej koji prikazuje kronologiju jedne prirodne nepogode u malenom mjestu u Lici iz svih njezinih aspekata, poglavito onog socijalnog i medijsko-političkog licemjerja. Prikazana je i nekolicina osrednjih ostvarenja poput Gabriela Vlatke Vorkapić čiji cilj da dokumentira putene putove Zagreba ostaje u sjeni kompromisa i nepotrebne političke korektnosti u razradbi teme i odabiru (ne)reprezentativnih protagonista, zatim Irokez Matije Vukšića, s kojim se otvorio ovogodišnji ZagrebDox, snimljen u maniri klasičnih televizijskih dokumentaraca koji secira, korektno, ali u psihološkom smislu prepovršno, život boksača Željka Mavrovića nakon prestanka boksačke karijere.

  Kelti Đure Gavrana iz Doxova programa Happy Dox sportski je dokumentarac o navijačkoj skupini nogometnog kluba Bilogorac iz sela Veliko Trojstvo, na trenutke duhovit, na trenutke zamoran i bez neke šire slike i poruke. Treba spomenuti i zanimljivu meditativnu Plavu plažu 2 nedavno preminulog redatelja Miroslava Mikuljana koja, dokumentirajući život na jednoj plaži u Vodicama, pokušava postaviti šira pitanja o trajanju, sreći, postojanju...
  Zaustavljeni glas, red. Višnja Starešina
  Jedini od filmova koji nije bio prikazan u Doxovim programima film je Zaustavljeni glas Višnje Starešine o ratnom novinaru Hrvatskog radija Siniši Glavaševiću za vrijeme opsade grada Vukovara, a riječ je o veoma pristupačnom, emotivnom ali i izrazito angažiranom ostvarenju koje nas upoznaje i s relativno nepoznatim zbivanjima tijekom opsade. Zanimljivo je primijetiti kako je ratni reporter Siniša Glavašević jedan od rijetkih sudionika Domovinskog rata koji u domaćoj kinematografiji ima i ime i prezime (Zapamtite Vukovar Fadila Hadžića).

  © Vedran Jerbić, FILMOVI.hr, 11. travnja 2011.

Piše:

Vedran
Jerbić

kritike i eseji