Vedrija strana svijeta

67. međunarodni filmski festival u Veneciji, 1. - 11. rujna 2010.: Preživjeti život (Přežít svůj život), red. Jan Švankmajer, Detektiv Dee i tajna fantomskog plamena (Di renjie zhi tongtian diguo), red. Tsui Hark

 • Preživjeti život (Přežít svůj život), red. Švankmajer
  Program ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji bio je uistinu raznolik i gotovo svaki filmofil u njemu je mogao pronaći nešto za sebe, bez obzira zanimaju li ga više art filmovi ili oni od kojih se očekuje veći komercijalni uspjeh. Zanimljivo je pritom da ovi drugi nisu pripušteni samo u prateće programe i nenatjecateljski dio Glavnoga programa nego i u sam glavni natjecateljski program u koji je uvršten veći broj zabavnih filmova no inače. Je li umjetnički ravnatelj Marco Müller, koji je i inače sklon žanrovskom filmu, odlučio da u doba globalne krize filmovi osim katarzičnog učinka na gledatelja trebaju i zabaviti, omogućiti mu da barem na koji sat pobjegne iz svijeta svakodnevice, ili je to tek slučajnost, pokazat će sljedeći festivali.

  Što se desi kad se sretnu estetika Monthy Pythona, otac psihoanalize Sigmund Freud i utemeljitelj analitičke psihologije Carl Gustav Jung? Odgovor na to pitanje filmom Preživjeti život daje češki redatelj Jan Švankmajer čiji je film prikazan izvan konkurencije. U njegovu slučaju Monthy Python nije samo metafora i stil nego od spomenute grupe dobrim dijelom preuzima i filmsku estetiku jer, kako će to objasniti u uvodnih nekoliko minuta filma, novca je bilo premalo pa je takav postupak zbog jeftinoće bio nužan, a kako konačna verzija filma nije bila dovoljno duga morao je i on priskočiti sa tim svojim uvodom. To naravno nije točno jer film traje ipak ponešto predugih 109 minuta u kojima ima svega, a uz pregršt humora apsurda te psihologije i psihoanalize za početnike.

  Detektiv Dee i tajna fantomskog plamena (Di renjie zhi tongtian diguo), red. Tsui Hark
  Među zabavne filmove prikazane u Glavnom programu svakako treba uvrstiti kinesko-honkonški kriminalističko-povijesni spektakl Detektiv Dee i tajna fantomskog plamena produktivnog Tsuija Harka. Krajem 7. stoljeća na čelo kineskog carstva treba doći prva vladarica. Kada dvojica njezinih graditelja misteriozno samosagore, mudra i ambiciozna buduća carica u pomoć pozove detektiva Deea, čovjeka koji joj se osam godina prije toga usudio suprotstaviti te je otad u zatvoru. Zabavan i pomalo ironičan film impresivno koreografiranih scena obračuna s protivnicima i sjajnih računalnih efekata svidjet će se i široj publici.

  © Goran Ivanišević, FILMOVI.hr, 9. rujna 2010.

Piše:


kritike i eseji