Namjere i ideje

57. festival igranog filma u Puli, Nacionalni program, Pula, 17-24. srpnja 2010: Ostavljeni, red. Adis Bakrač

  • Ostavljeni, red. Adis BakračPretežno obilježen debitantskim dugometražnim filmovima, 57. Festival igranog filma u Puli petoga je dana u natjecateljskom programu ponudio prvijenac bosanskohercegovačkog redatelja Adisa Bakrača Ostavljeni (85 min, 2010) snimljen u BiH-hrvatsko-srpsko-francuskoj produkciji.

    Priča o trinaestogodišnjem štićeniku (Tony Grga) Doma za nezbrinutu djecu u Sarajevu 2006. tematizira problem djece majki silovanih u ratu i to, kako kažu autori, ne govoreći jezikom mržnje, osvete i rata, nego jezikom humanosti i razumijevanja. Namjere i ideje su, čini se, prepoznate u svijetu, jer je nakon nastupa u natjecateljskom programu Istočno od zapada na festivalu u češkim Karlovym Varyma film pozvan na desetak svjetskih festivala.

    Ostavljeni, red. Adis BakračNo, usprkos plemenitim namjerama vrijednima poštovanja, riječ je o zasad najslabijem ostvarenju Festivala. Riječ je o korektnom, ali neinventivnom pričanju priče nastanjene stereotipnim likovima i opterećenom zahrđalom staromodnošću scenarija – katkada se čini da gledamo domaći film snimljen 1970-ih, a da je prikaz života u Domu automatski preuzet iz onoga kako su se takve ustanove na filmu prikazivale u socrealizmu – i redateljske obrade koja živne tek mjestimično, u trenucima kada se odvaži na poetično-stiliziranu interpretaciju, primjerice u uvodnom prizoru poroda. Mnogo se toga, među ostalim i gluma Mire Furlan u ulozi domske odgojiteljice, čini drvenim, usiljenim i nespretnim, a dojmu ne pomaže niti prljavo-zagasita filmska fotografija talijanskog đaka Vladana Radovića.

    © Janko Heidl, FILMOVI.hr, 21. srpnja 2010.

Piše:

Janko
Heidl

kritike i eseji