Na putu

Kino Tuškanac: Kratki utorak, 20. travnja 2010. - Produkcija Factuma

 • Mimara Revisited, red. Danko Volarić
  U Kinu Tuškanac nastavljen je program posvećen hrvatskom kratkom metru projekcijama dokumentarnih filmova producentske kuće Factum. Večer je otvorio dokumentarni film Mimara Revisited Danka Volarića koji prikazuje današnji život muzeja Mimara. Zgrada austrougarske gimnazije na brzinu je prenamijenjena u današnji muzej u koji je smještena zbirka kontroverznog i upitnog kolekcionara Ante Topića Mimare. Iako na prvi pogled zgrada zjapi prazna jer se posjetitelji mogu izbrojati na prste, film predočava bučnu popunjenost praznih dvorana i hala. Popratne komercijalne aktivnosti kao što su modne revije, aukcije slika, promocije knjiga, susreti zavičajnih klubova, dobro su posjećene i održavaju se gotovo stalno. Autor promiče tezu da je klasična arhitektura austrougarske gimnazije danas idealna scenografija za kič-manifestacije koje pohode bogati i slavni. Redateljev prikaz svakojakih događanja je zabavan, te je užitak gledati svaki kadar karnevalizacije gradskog muzeja.

  TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje, red. Igor BezinovićI dok Mimara još stoji na svom mjestu i još uvijek možemo nešto popraviti, nepopravljivo je što se sve događalo radnicima zatvorene i demolirane Tvornice duhana Zagreb. Film TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje Igora Bezinovića donosi priču o okupaciji zagrebačkog pogona od strane radnika 2006. godine, zbog zatvaranja njihova pogona i preseljenja u Istru. Redatelj prikazuje snagu i organiziranost prosvjednika u vremenskom razdoblju od četiri godine. I 2009. godine sudionici okupacije i dalje s nostalgijom govore o prošlim danima i izražavaju želju za borbu protiv nepravde kakva je i njima nanesena. Redatelj precizno prikazuje svaki korak borbe arhivskim televizijskim snimcima, ali i mnogobrojnim snimkama samih radnika. Trideset minuta prođe u trenu zbog mnoštva akcije i događaja koje završavaju, svima nam poznatim, tragičnim krajem.

  Tri, red. Goran DevićPosljednji film večeri je dokumentarni film Tri Gorana Devića koji donosi sudbinu trojice branitelja različitih nacionalnosti – Hrvat, Srbin i Bošnjak. Redatelj kroz simbol putovanja predstavlja njihove ispovijesti i razmišljanja koja su često različita, ali shvaćamo da se samo oni koji su međusobno ratovali mogu međusobno i razumjeti, baš kao njih trojica. Redatelj ne zauzima stajalište o ratu, o politici, jer svako ima pravo na vlastito mišljenje, ali naglašava međusobnu povezanost stradalih i ranjenih i dolazi se do zaključka, koji je toliko čest, da ga gotovo ne treba niti spominjati – ne ponovilo se.

  Projekcijom odličnih dokumentarnih filmova trojice mladih filmskih autora podsjeća koliko je bitno imati Kino Tuškanac i Art kino Croatia gdje možemo pogledati ove male dokumentarne bisere. Filmovi su toliko različiti i dobri, svaki za sebe, da je nemoguće odrediti boljega, što daje nadu u budućnost hrvatskog dokumentarnog  filma.

  © Goran Ribarić, FILMOVI.hr, 23. travnja 2010.

Piše:

Goran
Ribarić

kritike i eseji