Hrvatski film, novinska kritika i društvo u 21. stoljeću

Uvod • Feljton Hrvatski film, novinska kritika i društvo u 21. stoljeću bavi se hrvatskim dugometražnim igranim filmom, novinskom filmskom kritikom tih filmova i njihovim društvenim kontekstom od 2001. do 2019. godine. Uključuje proučavanje hrvatskih filmova i novinskih kritika iz dnevnih listova koji su kroz to razdoblje kontinuirano kritički pratili hrvatski film (Jutarnjeg lista, Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije). Feljtonom će se između ostalog utvrditi, uvijek uz analizu kritičarske argumentacije i društvenog konteksta u navedenom razdoblju, koji su kritički najpozitivnije, a koji najnegativnije ocijenjeni hrvatski igrani filmovi, redatelji i žanrovi hrvatskog filma.

  Također će se istražiti na koje načine hrvatski film pridonosi pluralizmu predstavljanja društvenih subjekata, koliki je pluralizam društvenih tema u hrvatskim filmovima i čime se oni najviše a čime najmanje bave, različitost kuta gledanja pojedinih redatelja odnosno njihova pristupa u prikazu ključnih društvenih tema, u kojoj se mjeri hrvatski filmovi bave građanskim, političkim i socijalnim pravima hrvatskih građana te u kojoj mjeri hrvatski filmovi ukazuju na djelovanje ekonomskih i političkih moćnika.

  Kao novinar, urednik i filmski kritičar s više od 20 godina iskustva, ali i filmski selektor, predavač i znanstvenik, namjeravam se u svom istraživanju koristiti svim potrebnim komunikološkim i filmološkim metodama, ali rezultate predstaviti novinarskim stilom pisanja koji će biti pristupačan čitateljima kulturnih rubrika i online-publikacija.

  Opći ciljevi ovog feljtona su čitateljskoj publici pružiti uvid u osobitosti suvremene hrvatske kinematografije i novinske filmske kritike, te u postupke kritičkog vrednovanja nacionalnog filma u hrvatskom dnevnom tisku i pružiti relevantan doprinos proučavanju ne samo hrvatskog filma, nego i dosad nedovoljno istražene grane suvremenog hrvatskog novinarstva – novinske filmske kritike.

  Feljton je namijenjen svim čitateljima zainteresiranima za suvremeni hrvatski film i novinarstvo, a posebno filmskim autorima i profesionalcima, filmolozima i ostalim proučavateljima hrvatskog filma, komunikolozima i drugim proučavateljima novinarstva te studentima filma i novinarstva u Hrvatskoj i regiji. Informativno je značajan jer je suvremena hrvatska novinska kritika minimalno istražena.

  Ciljevi će se ostvariti prikupljanjem arhivske novinske građe (tijekom proteklih mjeseci u novinskom arhivu NSK pronađene su, izdvojene i skenirane novinske kritike hrvatskih filmova iz triju dnevnih listova) i analizom sadržaja kritika. Bit će objavljeno 30 tekstova, a njihove teme bit će sljedeće:

  1. Uvodni tekst: Hrvatski film, novinska kritika i društvo u 21. stoljeću
  2. Kritički najpozitivnije ocijenjeni hrvatski igrani filmovi u 21. stoljeću
  3. Kritički najnegativnije ocijenjeni hrvatski igrani filmovi u 21. stoljeću
  4. Kritički najpozitivnije ocijenjeni hrvatski filmski redatelji u 21. stoljeću
  5. Kritički najnegativnije ocijenjeni hrvatski filmski redatelji u 21. stoljeću
  6. Igrani filmovi Vinka Brešana u 21. stoljeću, kritička valorizacija i društveni kontekst
  7. Zrinko Ogresta
  8. Dalibor Matanić
  9. Branko Schmidt
  10. Ognjen Sviličić
  11. Rajko Grlić
  12. Tomislav Radić
  13. Kristijan Milić
  14. Antonio Nuić
  15. Ivan Goran Vitez
  16. Anton Vrdoljak
  17. Redateljice hrvatskih filmova (napomena: nijedna redateljica nije snimila 3 dugometražna igrana filma u 21. st, a jedino je Snježana Tribuson snimila 2): Vlatka Vorkapić, Irena Škorić, Biljana Čakić, Ivona Juka, Hana Jušić, Barbara Vekarić, Vanja Sviličić i Dana Budisavljević
  18. Kritički najpozitivnije ocijenjeni žanrovi hrvatskog filma u 21. stoljeću i analiza kritičarske argumentacije
  19. Kritički najnegativnije ocijenjeni žanrovi hrvatskog filma u 21. stoljeću i analiza kritičarske argumentacije
  20. Žanr drame u hrvatskom igranom filmu u 21. stoljeću, kritička valorizacija i društveni kontekst
  21. Žanrovi povijesnog i ratnog filma u hrvatskom igranom filmu u 21. stoljeću, kritička valorizacija i društveni kontekst
  22. Žanrovi fantastike u hrvatskom igranom filmu u 21. stoljeću, k. valorizacija i društveni kontekst
  23. Žanrovi kriminalističkog filma u hrvatskom igranom filmu u 21. stoljeću, k. valorizacija i društveni kontekst
  24. Žanr komedije u hrvatskom igranom filmu u 21. stoljeću, kritička valorizacija i društveni kontekst
  25. Žanr filma za djecu u hrvatskom igranom filmu u 21. stoljeću, kritička valorizacija i društveni kontekst
  26. U kojoj mjeri hrvatski filmovi ukazuju na djelovanje ekonomskih i političkih moćnika?
  27. U kojoj se mjeri hrvatski filmovi bave pravima hrvatskih građana - primjer ubijanja i mučenja građana.
  28. Koliki je pluralizam društvenih tema u hrvatskim filmovima?
  29. Na koje načine hrvatski film pridonosi pluralizmu predstavljanja društvenih subjekata - primjer nacionalnih manjina.
  30. Različitost kuta gledanja pojedinih redatelja odnosno njihova pristupa u prikazu ključnih društvenih tema. Zaključak.

  Zlatko Vidačković, FILMOVI.hr, 9. srpnja 2020.

  Napomena: Dopušteno je prenošenje sadržaja ovog feljtona uz objavu izvora i autora.

Piše:

Zlatko
Vidačković

kritike i eseji