I danas svježe ostvarenje

DVD: Živa istina, red. Tomislav Radić, HFS

  • Živa istina, red. Tomislav RadićNa glasu, između ostaloga, zbog jedinstveno bizarnog slučaja u kojem je na Festivalu jugoslavenskog igranog filma u Puli 1972. Božidarka Frait, izvan propozicija, nagrađena Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu iako film nije uvršten u natjecateljski program, dugometražni igranofilmski prvenac Tomislava Radića po prvi put je objavljen na DVD-u i to u dvostruko restauriranom (fotokemijski u Laboratoriju Jadran filma 1998. i djelomično digitalno u studiju Vizije S.F.T. 2009) izdanju. Također, uz razmjerno raskošnu opremu kakvom se mahom diče i ostala izdanja u zasad nevelikoj (devet naslova), ali dragocjenoj DVD-teci Hrvatskog filmskog saveza usmjerenoj na predstavljanje filmova (svih dužina i rodova) iz hrvatske filmske povijesti.

    Dakle, uz popratnu harmonika knjižicu s esejističkim osvrtom Nenada Polimca Film koji je probudio hrvatsku kinematografiju i uz svježe snimljen 32-minutni prilog Živa istina o Živoj istini s autorskim potpisom Vladimira Kleščića i urednice izdanja Diane Nenadić, u kojem redatelj Radić, glavna glumica Božidarka Frait, producent Kruno Heidler i skladatelj Arsen Dedić verbalno rekonstruiraju producentski i stvaralački neobičan nastanak filma i njegov prijem u javnosti.

    Gotovo četrdeset godina nakon nastanka (snimana je u tijekom prve polovine 1971) Živa istina doima se iznimno svježim, vibrantnim, uzbudljivim i nimalo zastarjelim ostvarenjem koje osvaja ponajprije zadivljujućom neposrednošću, odnosno stvaranjem privida da je riječ o nepriređenim, dokumentarno zabilježenim istržcima iz stvarnosti – što, doduše, i jest djelomično istinito – čemu se u hrvatskom filmu do danas nije nitko približio s tolikom uvjerljivošću, osim ponovo samoga Radića, u također iznimno uspjelom filmu Što je Iva snimila 21. listopada 2003. iz 2005. godine.

    © Janko Heidl, FILMOVI.hr, 28. veljače 2011.